joi, 14 martie 2013

Ce sunt aflatoxinele

Aflatoxinele sunt substante toxice, cu potential cancerigen, ce pot ajunge in multe dintre alimentele pe care le consumam. Aflatoxinele sunt greu de detectat, sunt distruse cu dificultate, fiind rezistente la prelucrarea termica. Expunerea cronica la aflatoxine prin ingestie poate cauza hepatocarcinom celular. Despre aflatoxine se stie ca sunt teratogene, mutagene, agenti carcinogeni, imuno supresanti și ca pot inhiba sintezele proteice.

aflatoxinAflatoxina este o micotoxina produsa de anumite tipuri de mucegaiuri. Prima data aflatoxina a fost identificata in 1961 la Aspergillus flavus, mucegai de la care i s-a dat si denumirea (A.flavus – aflatoxina). Se cunosc mai multe tipuri de aflatoxine, mai importante fiind tipurile B1, B2, G1, si G2. AFB1 este tipul de aflatoxina cel mai des intalnit si cel mai toxic. Aspergillus poate fi detectat pe numeroase produse, cum ar fi porumbul. Desi mari cantitati de mucegai pot fi vizibile cu ochiul liber, aflatoxinele sunt adesea toxice la niveluri care nu pot fi detectate vizual.
Cititi articolul in intregime

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu